Hur och var kan 360-gradersfilm användas för företagskommunikation?

0 Comments

Tidigare var videospel det enda stället att röra sig fritt på. 360-gradersfilmen fyller nu luckan. Här har tittaren fullständig kontroll. Han har full kontroll över sina ögon. Men det är lätt att förbise att denna flexibilitet kommer på bekostnad av iscensättningen och regissören. Anledningen bakom detta förklaras på denna sida.

360-gradersfilm: en modefluga som inte är en modefluga?

Framgången med 360-gradersfilm borde ha ställt bio- och videokommunikation på huvudet över hela världen. Men precis som 3D är 360-video inte ett nytt koncept. Audiovision har experimenterat med dessa unika filmformat i mer än femtio år. Virtual reality (VR) är inte heller en ny teknik. Ivan Sutherland uppfann det för 50 år sedan.

De tekniska möjligheterna för videoskapande för denna typ av video är å andra sidan nya för fördjupning. Och dessa, när de används intelligent, ger verkligen nya insikter och ett mer övertygande resultat i det långa loppet.

Serie med 360-gradersfilmer

360-gradersfilmens egenheter och funktioner diskuterades i del 1 av denna artikelserie. Del 2 tittar på om en sådan video eller film är vettig, hur och var man använder en 360-gradersfilm och vad termen “allroundbild” innebär när det gäller berättande:

Följande är innehållsförteckningen för den tredelade serien om 360° film och video:

  1. Effekt och funktion
  2. Vad ska jag göra med den och var ska jag lägga den? (innehållet i denna artikel)
  3. Exempel och trender

Filmer om bilder och produktfilmer

Den 360-graders bildfilmen skildrar ett företag, kommunicerar dess unika säljegenskaper och visar dess värderingar. Den 360-graders produktfilmen visar inte företaget som en socioteknisk ekonomisk enhet utan snarare en produkt eller tjänst som erbjuds av företaget.

Med 360-gradersvideor har tittaren en bred vision för filmens varaktighet. Att arbeta med traditionella kameravinklar är också en bra idé. Det är omöjligt att välja en exakt synvinkel i endast en riktning. Samtidigt går fördelarna med konventionell filmredigering förlorade.

Redigering, en 360-graders films budskap, rytm och struktur kan inte uppnås enbart. Jämfört med traditionell film är alternativen för sekventiellt berättande begränsade.

När är det lämpligt att använda 360 grader?

Detta innebär, när det gäller att avgöra om en 360-bildfilm eller en produktfilm kan spelas in som en 360-gradersfilm, att:

En 360-gradersfilm är ett olämpligt medium för material, värderingar eller produktfördelar som inte visuellt kan uppfattas och förstås av publiken med en blick som ett yttre utseende.

En 360-gradersfilm är också otillfredsställande om placeringen av 360-graderskameran inte inspirerar betraktaren, vare sig visuellt eller innehållsmässigt, att röra sig över 360-gradersbilden och upptäcka hela det visuella universum.

Resultatet av dessa minuter liknar en webbsida som ger för lite information till användaren: Eftersom användaren eller tittaren lämnar, minskar uppehållstiden. Dessa filmer närmar sig snabbt sina gränser om grafik eller intervjuer är viktiga för framgång.

I en traditionell film berättar kameran, liksom betraktarens öga, historien vid sidan av den. VR, å andra sidan, är en annan historia. Hon väljer synvinkel, styr vad publiken ser med hjälp av perspektiv och brännvidd, och kamerapanorering och spårning av bilder, och så, trots senare subjektiv tolkning, lägger hon den berättande tråden.

Berättande

Att använda 360-gradersmaterial för att kommunicera en berättelse är ganska svårt. Detta gäller även för 3D-ljudproduktion. De som hävdar annorlunda har antingen aldrig provat det eller förstår inte de perceptuella psykologiska begränsningarna hos 360-gradersfilm.

360° film: utbudet av inspelningsbara kameror är begränsat.

Till skillnad från Bullet Time, där kameran är riktad inåt, ser 360-graders bio “utåt”, vilket begränsar mängden inspelad film. Detta beror på att handlingen framför kameran endast är i en begränsad fotograferingszon (markeras med grönt i bilden) och varken är för långt eller för nära kameralinsen. Utanför den ideala inspelningszonen (den inspelningsbara korridoren) är allt förvrängt (för snävt) eller otroligt lite och syns bara i bakgrunden. De som arbetar med 360-animationer kommer att få det lite lättare.

Naturligtvis är du fri att filma vad du vill. Det är filmens slut. Att designa, regissera och förmedla en berättelse på ett 360° kontrollerat sätt är å andra sidan ett stort par skräddarsydda skor.

I själva verket går den rörliga 360-kameran en smal linje. Om den färdas tillräckligt snabbt kommer de flesta tittare nästan säkert att vända sig i den riktning som bilden kommer från.

360° film: Kamerarörelser måste planeras noggrant.

Bilder av 360-graders spårning

När en kamera rör sig längs en sluttning i ett sportevenemang ser åskådaren i den 360-gradersfilmen fram som ett surrogat för skidåkaren. Det beror på att det att se bakåt inte motsvarar ens personliga skidupplevelse; trots allt, vem åker skidor nerför en skidbacke och tittar bakåt?

Å andra sidan blickar betraktaren framåt eftersom den visuella informationen på ryggen inte längre kan ge honom ny information. Som om han satt i en rörlig bil har han redan sett allt som passerar honom digitalt.

Ur perspektivet av en 360-gradersfilm är digital bildinformation bara visuell förorening i denna situation, utan något nytt innehållsvärde.

360-graders ljud

Iscensättningen och berättandet i en 360-gradersfilm kan avsevärt underlättas på ljudnivån. När en biltuta slår ut i rummet, tittar betraktaren instinktivt sig omkring för att se varifrån ljudet kommer.

Tyvärr är tekniken för digital rundstrålande video som nu är tillgänglig på YouTube och andra digitala plattformar inte på nivå i detta avseende.

Möjligheten att tilldela ljudet till exakt en plats på 360°-skärmen med hjälp av variabelt placerade högtalarlådor är givet i Circlevision-filmer, som spelas på specialutrustade biografer. Detta är något som Facebook, YouTube-kanaler och appar inte kan göra (ännu). Som ett resultat saknas nu ett av de mest avgörande instrumenten för att dramaturgiskt vägleda publiken i denna filmform.