Animationer

0 Comments
finding-nemo

Den nya tekniken har gett filmskaparna helt nya möjligheter, animerad film är en filmform som blir allt mer populär. Det har också blivit lättare för filmstudior runt om i världen att animera då tekniken blivit lättare att använda och för att det finns fler som har den rätta animeringskompetensen.

tecknatHitta Nemo kom ut 2003 och blev en omedelbar succé. I den här animerade filmen kunde man följa clownfisken Marvin som letade efter sin son Nemo. Det var som att en annan värld öppnades upp som förmodligen aldrig skulle kunna visas på det sättet om det inte vore för den nya animationstekniken. I Hitta Nemo kan man se roliga fiskar som beter sig som människor, hajar, sköldpaddor och där varje djur har en speciell stil liknandes vid olika kategorier människor. Havssköldpaddorna som exempel är väldigt avslappnade med en viss surfarattityd. Med hjälp av animation kan filmskaparna ge djur personligheter och stilar som annars är svårt. Med animation går det också att skapa helt nya världar utan att ha den monsterbudget som annars skulle krävas.

Tidigare har man kunnat ta del av liknande äventyr men då i form av tecknade filmer. Tecknade filmer ser annorlunda ut än de nyare animerade och kvaliteten skiljer sig märkvärt. Den nya datoranimerade filmen är ofta mjukare och allt ifrån ljus till effekter blir annorlunda.

Den mer klassiska tecknade filmen har rötter ända tillbaks på slutet av 1800-talet då filmen precis uppfunnits. Redan 1937 gjordes filmen Snövit och de sju dvärgarna, en film som många barn än i dag kollar på och njuter av.

Vad som ligger i framtiden för den animerade filmen är intressant att tänka på. Förmodligen kommer den att bli ännu verkligare och att det kommer att finnas ett utökat intresse för att göra den väl kompatibel med 3D-tekniken.