Temakväll – klassiska westernfilmer

Ibland är det kul att samla vännerna och tillbringa en hel kväll med att titta på filmer från en viss kategori. En typ av film som blev populärt tidigt, och som verkar ha överlevt tidens tand, är den klassiska westernfilmen. En westernfilmskväll kommer att bli en given succé i kompiskretsen.

westernDet finns flera olika typer av western. Genren har blivit så populär att den gett upphov till subgenrer. Det finns actionfilmer där den ensamma hjälten dyker upp i den hårt ansatta staden och räddar den från bovar och banditer, bara för att i slutet av filmen rida iväg i solnedgången. Det finns komedier, som Det Våras för Sheriffen eller Maverick. För temakvällen kan du antingen välja att satsa på komedier eller blanda upp dem med lite mer hårdkokta action- eller dramafilmer.

Tips för att skapa temat

En temakväll bör dock inte bara handla om att sitta i soffan och äta popcorn och titta på en serie filmer av samma genre. Sätt er in i miljön så blir det hundra gånger roligare!

gameFör att vara en riktig cowboy måste du givetvis kunna rida, tugga tobak och bluffa framgångsrikt i poker. Pokerspelande har blivit något som man förknippat starkt med westernfilmer. Om vilda västern var som det skildras på film ingick pokerpartier och pistoldueller i var mans lördagsnöjen.

Pistoldueller är förstås inte att rekommendera och det kan också vara svårt att se på film sittandes på hästryggen. I dagens hälsomedvetna samhälle vill kanske inte alla börja tugga tobak heller. Men vad du kan göra är att servera whiskey eller bourbon istället för andra alkoholhaltiga drycker, beef jerky istället för chips (du ser väl inga chips i Clint Eastwoods saloon?) och hålla belysningen i TV-rummet dämpad. Förslagsvis bör deltagarna undvika att duscha några dagar innan för att skapa en mer autentisk stämning. Cowboyhattar går lätt att få tag på och robusta jeans och skjortor bör redan ingå i varje modern garderob.

När det gäller ridandet så kan ni kolla in en Youtube-film om hur man rider istället för att hyra hästar. Börja kvällen med ett parti poker, eller använd det som avkoppling mellan filmerna. Spela om småpengar eller beef jerky. Den som inte känner sig säker kan träna upp sina färdigheter genom att träna i hemmets lugna vrå med hjälp av Betsson. Observera dock att onlinespelande inte kommer att hjälpa dig träna upp ett pokeransikte. Men när det kommer till vilda västern är det inte ett problem. Det räcker med att du har i åtanke att dina motspelare är hårdföra män med dåligt omdöme, lätt berusade på whiskey och dåliga förlorare. Ha det i tankarna och du kommer ha svårt att le när du drar upp fyra äss.

Lycka till i vilda västern!