BBC iPlayer

Sedan starten 2007 har BBC:s catch-up-tjänst gått framåt med stormsteg. Lär dig hur du använder BBC iPlayer missa aldrig ett avsnitt av ditt favoritprogram.

Sedan starten 2007 – fem år innan Netflix debuterade i Storbritannien – har BBC iPlayer revolutionerat hur vi tittar på BBC TV-avsnitt, så att du kan titta på vad du vill när du vill och popularisera koncepten “catch up TV” och ” TV on demand.”

Det är lätt att ignorera den ödmjuka iPlayern i dagens värld av etablerade streamingjättar som Netflix och Amazon Prime, såväl som nyanlända som Disney+ och BritBox, så om du inte kollar den lika ofta som andra streamingplattformar kan du gå miste om något på en fantastisk film och tv.

Om du fördjupar dig lite djupare i BBC iPlayer hittar du en mängd användbara funktioner och extrafunktioner som gör det ännu mer njutbart att titta på BBC TV. Fortsätt läsa för att lära dig hur du får ut det mesta av iPlayer.

1. Använd BBC iPlayer även om du inte har tillgång till internet.

Ladda ner den kostnadsfria BBC iPlayer Downloads-appen till din stationära PC, bärbara dator, mobiltelefon eller surfplatta istället för att titta på iPlayer via din webbläsare. Inom 30 dagar kan du ladda ner TV-program och titta på dem när du vill.

Innan du laddar ner, gå till inställningsikonen (kugghjulet) på din telefon och avmarkera “ladda ner via mobilnätverket.” det betyder att du kan se nedladdade BBC-avsnitt utan att behöva ansluta till internet, vilket är användbart om du reser med din bärbara dator eller surfplatta och behöver spara data. Du kan också ladda ner större videofiler av högre kvalitet från samma plats.

BBC iPlayer Downloads är en funktion i appen där du kan behålla dina nedladdningar och titta på dem senare, även om du inte är ansluten till internet. Du kan komma åt dina nedladdningar genom att gå till menyn och välja den pilformade ikonen “Nedladdningar”.

Om du inte har tillräcklig bandbredd under rusningstid kan nedladdning hjälpa. Om du bor i ett hus med mycket streaming eller videosamtal på gång, kan du ladda ner vad du vill på en lugn tid på dagen (eller natten) och titta på det senare om du får ont om bandbredd. Detta bör också lösa buffringsproblem, som att programmet stoppar och börjar när det försöker ladda.

2. Få iPlayer-rekommendationer som är skräddarsydda för dig.

Att logga in på iPlayer med ett användarnamn och lösenord ger dig tillgång till flera praktiska verktyg som låter dig anpassa din tittarupplevelse.

När du väl har gått med kommer den att föreslå TV-program baserat på vad du har sett tidigare och skicka ett nyhetsbrev via e-post med rekommendationer för nya program att titta på. Det låter dig också skapa din bevakningslista och visar dig var du slutade i en serie eller film.

Det finns två områden under “Mina program” på menyn: ett för “Titta på” och ett för “Tillagt”. Du kan återuppta program som du är halvvägs igenom, se nästa avsnitt av en serie som du tycker om eller lägga till objekt till din bevakningslista genom att svepa till “Tillagt”.

3. Använd iPlayer för att titta på live-tv.

Med iPlayer-appen kan du titta på BBC-program i realtid. Gå till menyn och välj “TV-guide” för att komma åt en interaktiv guide som gör att du kan svepa genom de många BBC-kanalerna, inklusive BBC One, BBC Two och BBC Four, samt regionala nätverk som BBC Scotland och BBC Alba. Det finns alternativ för idag, igår, imorgon och dagarna efter under kanalnamnet. Den ska vara inställd på “idag” när du loggar in som standard.

Du kan se vad som har hänt nyligen, vad som händer nu och vad som kommer upp från den här sidan. Du bör kunna se vad som för närvarande spelas live på någon specifik BBC-kanal högst upp, med en “Live”-ikon i hörnet för att skilja det åt. Framtida programmering kommer att vara nedtonade om det inte är en upprepning, och tidigare programmering kommer att vara tillgänglig för att se på catch-up.

Du kan inte ladda ner livestreamingprogram, så om du vill spara data måste du vänta tills det tar slut och sedan gå ikapp innan du laddar ner.

Har du missat starten? Inget problem; när du väljer det aktuella strömmande programmet kommer du att få börja titta på det från början genom att klicka på knapparna för att starta om programmet som visas.

4. Lyssna på några klassiker för att återuppleva din ungdom.

BBC:s streamingplattform innehåller en mängd olika vintagefilmer och BBC-program från arkiven, förutom aktuell programmering.

Vill du återuppleva din barndom med klassiska matlagningsserier som Delia Smiths Cookery Course från 1978 eller Floyd on France från 1987? Eller vad sägs om att se David Attenborough i Zoo Quest från 1961, ett av hans tidiga BBC-framträdanden? Gå till avsnittet “Från arkivet” för att bläddra i ett stort urval av innehåll, inklusive samtida titlar som Gavin och Stacey och Luther, såväl som klassiker som Blackadder och Michael Palins Around the World in 80 Days, och många fler, alla uppdelade i genre och decenniumskategorier.

Det är inte bara TV heller: iPlayer har en mängd vintagefilmer tillgängliga året runt – nu har du chansen att återuppleva klassiker som Citizen Kane, The Thing from Another World, Bringing Up Baby och en massa fler.

5. Se till att du inte missar några av dina favoritprogram från BBC.

Med iPlayer’s Series Record missar du aldrig ett avsnitt av ett TV-program.

När du laddar ner programvara klickar du på menyn “Inställningar” i det övre högra hörnet av appfönstret. Klicka på ‘Series Record’ och sedan ‘On’ från rullgardinsmenyn. Varje avsnitt av programmet kommer nu att laddas ner till din dator så snart det blir tillgängligt, vilket säkerställer att du aldrig missar ett nytt avsnitt eller en oväntad julspecial.

Eftersom nedladdade avsnitt har samma varaktighet som iPlayer-program kan du gå miste om något om du inte kontrollerar dina nedladdningar ofta.

När du tittar på en webbläsare eller en enhet utan hårddisk är nedladdning omöjlig. Se till att du har BBC iPlayer Download-appen installerad på en bärbar dator.

6. Du kan titta på vilken enhet som helst, var som helst.

Du kan se BBC TV-serier på enheter inklusive iPhones och andra smartphones, iPads och andra surfplattor, bärbara datorer och stationära datorer, såväl som spelkonsoler och set-top-boxar som Apple TV, Roku, Amazon Fire och Freesat, så länge du ha en bra internetuppkoppling.

När du loggar in kommer dina program att vara tillgängliga på alla dina enheter, så att du kan pausa ett avsnitt på din telefon och fortsätta titta på din TV, bärbara dator eller surfplatta.

Dessutom kan du ladda ner vad du vill innan du åker på semester eller resa, tack vare de tillgängliga nedladdningsalternativen (se ovan). Ladda ner några filmer eller serier till din iPad eller bärbara dator för att hålla dig road om du har en lång pendling, ska på en husbil eller campingsemester, eller förbereder dig för att flytta hem och kommer att vara utan internet i några dagar. Detta är mycket användbart om du tar hand om barn eftersom du kan gå till CBBC- eller CBeebies-området och få lite Horrible Histories eller Mister Maker.

7. Använd BBC Sounds för att lyssna på radio och poddsändningar.

iPlayer brukade innehålla radio som vanligt. Ändå, eftersom plattformen har utvecklats och utökat sin film- och TV-samling för att konkurrera med sina konkurrenter, har spelarens radiokapacitet brutits av i sin app, BBC Sounds.

BBC Sounds låter dig lyssna på live BBC-radio, oavsett om du är på språng eller hemma, med stationer att välja mellan på hemsidan. De många kategorierna för musik och tal (poddsändningar och pratradio) kan hittas genom att scrolla ner på hemsidan; de kommer inte alla att visas på en gång, men du bör kunna välja “Alla kategorier” för att se hela utbudet av alternativ. Även inom dessa val kan du gå ner till “Sketch”, “Satire”, “Sitcoms”, “Spoof” och mer. Klicka till exempel på ‘Komedi’ och du kan sedan gå ner till ‘Sketch’, ‘Satire’, ‘Sitcoms’ och mer.

BBC har ett stort bibliotek med klassiska radioprogram, inklusive gamla och nya komiska radioklassiker som Hancocks Half Hour, Flight of the Conchords och The Mighty Boosh och program som Book At Bedtime Desert Island Discs. BBC hävdar att de har över 80 000 timmar med radio, ljudböcker och poddsändningar, så det finns ingen fara att ta slut mycket snart.

Det finns något för alla, från fakta och nyheter till drama och komedi. Podcaster har inget utgångsdatum, så du kan lyssna på dem när du vill.

Förutom liveradio innehåller menyalternativet “Musik” temasamlingar, mixtapes och ljudspår. Du kan lyssna på missade radioprogram genom att gå till förstasidan och klicka på “Stationer och scheman”, som tar dig till en interaktiv radioguide som fungerar på samma sätt som iPlayers TV-guide – klicka på missade program för en ikappversion , aktuell tid för vad som sänds nu (markerad med en “live”-ikon), eller titta framåt för att se vad som kommer upp.

Du kan ladda ner radioprogram och podcaster, precis som iPlayer, så att du kan lyssna på dem senare även om du inte har tillgång till internet. Dessa finns under appens “Mina ljud”, som är ett personligt område för dina nedladdningar, prenumererade program och favoriter.

Det finns inget som heter en bevakningslista, men du kan prenumerera på och lägga till gammalt innehåll till din “Prenumererade”-lista, och enskilda avsnitt kan bokmärkas och nås via “Bokmärken”-området.